Wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych i zdrowie dziecka jest naszym priorytetem, dlatego w KIDS&Co. skupiamy się na przyzwyczajaniu dzieci do dokonywania zdrowych wyborów. Nasze menu jest zbilansowane i dostosowane do dziennych potrzeb młodego organizmu, a codzienne posiłki są komponowane tak, aby zapewnić dzieciom energię na cały dzień i przywrócić równowagę na poziomie ciała i umysłu.
Dostarczamy posiłki pełnowartościowe, pozbawione chemicznych dodatków i dopasowane do pory roku. Współpracujemy wyłącznie z małymi firmami specjalizującymi się w żywieniu dzieci, gotujących zdrowo i smacznie. Zapewniamy również posiłki dietetyczne dopasowane do indywidualnych potrzeb dziecka, w tym dla małych alergików. Oznacza to, że unikamy cukru i tłuszczu, preferujemy posiłki gotowane na parze oraz żywność mało przetworzoną, opieramy naszą dietę na dużej ilości warzyw, owoców, ryby i kasz.
Przykładowy jadłospis:
Poniedziałek
- Śniadanie: jajecznica na maśle, szynka, bułka z masłem, pomidor.
- Obiad: zupa pomidorowa z makaronem z pszenicy durum 300 ml, schab duszony w sosie jarzynowym 60 g, kasza pęczak 120 g, surówka z białej kapusty 100 g, kompot owocowy.
- Podwieczorek: kanapki na pieczywie wieloziarnistym z szynką i sałatą, winogrona.
Wtorek
- Śniadanie: serek twarogowy ze szczypiorkiem i rzodkiewką, wędlina, pieczywo pszenne i wieloziarniste z masłem, sałata lodowa.
- Obiad: barszcz czerwony 300 ml, kotleciki z kaszy jaglanej i ziemniaków 120 g, buraczki na ciepło 100 g, kompot jabłkowy.
- Podwieczorek: biszkopt z otrębami własnego wypieku, kompot wiśniowy.
Środa
- Śniadanie: owsianka z musem truskawkowym, wędlina, pieczywo pszenne i wieloziarniste z masłem, kolorowa papryka.
- Obiad: zupa koperkowa 350 ml, ziemniaczano-marchewkowo-jajeczne kopytka 230 g, surówka z białej kapusty ogórka koperku i sezamu, kompot wieloowocowy (truskawki, wiśnie, porzeczka).
- Podwieczorek: jogurt naturalny z owocami.
Czwartek
- Śniadanie: szynka z kurczaka, pasta z soczewicy, pieczywo pszenne i wieloziarniste z masłem, świeży ogórek.
- Obiad: zupa pieczarkowa 300 ml, makaron penne 150 g z sosem ze świeżych pomidorów posypany bazylią, kompot truskawkowy.
- Podwieczorek: domowy budyń waniliowy, mandarynki.
Piątek
- Śniadanie: kasza jaglana na mleku ze śliwkami i miodem, żółty ser, pieczywo wieloziarniste z masłem, pomidor.
- Obiad: zupa ogórkowa 300 ml, pulpeciki z ryby z natką pietruszki 60 g, ziemniaki 130 g, surówka wielowarzywna z oliwą z oliwek 100 g, kompot owocowy.
- Podwieczorek: ciasto marchewkowe wg domowej receptury, jabłka.
Dla dzieci pozostających w przedszkolu po godzinie 16:30 dodatkowy podwieczorek w postaci kanapki i herbaty.