Aktualności / Wydarzenia / 2024
Dieta planetarna – na czym polega? Co warto o niej wiedzieć? Jakie jej elementy można wykorzystywać w życiu codziennym.
Dieta ta została opracowana przez międzynarodową Komisję EAT-Lacet, złożoną z ekspertów zajmujących się żywieniem, zdrowiem, zrównoważonym rozwojem i polityką. Założenia diety planetarnej opublikowano w 2019 roku w czasopiśmie medycznym „The Lancet”. To dieta przyjazna planecie dostarcza optymalną ilość energii, zawiera dużą różnorodność produktów pochodzenia roślinnego i jest uboga w pokarmy odzwierzęce.
Zapraszamy na ciekawy webinar z naszym ekspertem od żywienia.
Prowadząca Agnieszka Danielewicz to doświadczona dietetyczka, wykładowczyni i trenerka motywacyjna z certyfikatem MBT, T&T, właścicielka Instytutu Eligo. Autorka publikacji i metod wspierania w zmianie nawyków żywieniowych. Członkini Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz European Associaton for the Study of Obesity.
Od 14 lat tworzy i wspiera merytorycznie programy z obszaru promocji zdrowego odżywiania dedykowane różnym odbiorcom, a w szczególności placówkom oświatowo-wychowawczym na poziomie uczeń, rodzic, nauczyciel i kadra odpowiedzialna za żywienie zbiorowe. Jej zawodowym celem jest inspirowanie do zmian w postrzeganiu zdrowia jako wartości, na którą bez względu na wiek można wpływać. Na co dzień mama dwójki dzieci i zapalony kibic koszykówki.