Odżywianie i zdrowe nawyki żywienia dla dzieci mają znaczenie na każdym etapie jego rozwoju. Prawidłowo zbilansowane i zrównoważone żywienie może wpłynąć na prewencję występowania poważnych powikłań zdrowotnych w latach późniejszych.
Dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia nabywają charakterystycznych cech dla tego etapu związanych z ciekawością i gotowością na poznawanie. Chcą eksplorować najbliższe otoczenie i większość dzieci ma gotowość do naśladowania. Zapotrzebowanie na energię w okresie od 1 do 3 roku życia waha się na poziomie około 1000 kcal energii.
W okresie przedszkolnym tempo rozwoju somatycznego stabilizuje się, natomiast zwiększa się aktywność ruchowa. Zapotrzebowanie energetyczne wynosi około 1200 – 1400 kcal na dobę (80-82 kcal/kg mc) przy umiarkowanej aktywności fizycznej.
Zaspokojenie potrzeb żywieniowych dzieci powinny zaspakajać spożywane przez nie posiłki. Zaleca się spożywanie 4- 5 posiłków w ciągu dnia uwzględniając zasadę:
„Rodzice i opiekunowie decydują co dziecko zje a samo dziecko reguluje ile zje” Realizacja tej zasady pozwala na samoregulację dzieci, umożliwia odczytywanie sygnałów głodu i sytości.
Aktualnie rekomendowanym modelem wspierającym rodziców i opiekunów w doborze proporcji poszczególnych składników do codziennej diety, jest „Talerz Zdrowego Żywienia” (NIZP PZH).
Zgodnie z zaleceniami dzieci powinny otrzymywać w ramach każdego posiłku warzywo lub owoc- dbając o różnorodność i sezonowość. Patrząc na talerzyk, widzimy, że jego połowa powinna być właśnie przeznaczona dla tej grupy produktów.
Druga część talerzyka (1/4) powinna zawierać różne produkty zbożowe: kasze, ryże, makarony, produkty z różnych mąk, nie przetworzone, nie dosładzane płatki śniadaniowe.
To grupa produktów bogatych w węglowodany, dostarczające dzieciom energii, błonnika oraz witamin wspomagających rozwój ośrodkowego układu nerwowego. Odważnie włączajcie produkty pełnoziarniste w jadłospisy dla dzieci.
Trzecia część talerzyka (1/4) to produkty dostarczające białka roślinnego i zwierzęcego. W tej grupie produktów na szczególną uwagę zasługują dania z udziałem ryb, jaj, nasion roślin strączkowych, mleka i jego przetworów oraz orzechów. W przypadku wyłączania produktów odzwierzęcych warto zasięgnąć porady dietetyka by otrzymać wsparcie w zakresie bilansowania białka, wapnia oraz witamin.
Żłobek i przedszkole to miejsca, w których dzieci w ramach posiłków otrzymują trzy czwarte całodziennego zapotrzebowania na energię. Planowane jadłospisy przedszkolne oraz żłobkowe muszą spełniać wiele wymagań, norm i regulacji. Dlatego to ważne by osoba je planująca posiadała wiedzę z zakresu dietetyki i wpływu odżywania na rozwój dzieci. Zdrowe dania dla dzieci to również podstawa proporcjonalnego rozwoju, przeciwdziałanie nadwadze oraz wzmacnianie odporności.
Zapraszamy na indywidualne spotkanie z dyrektorką. To okazja do poznania naszej oferty dydaktycznej, zadania nurtujących pytań oraz obejrzenia przedszkola. Możesz dokonać rezerwacji jednej wizyty w danym dniu.