Zadzwoń do nas! +48 534 000 125
Aktualności / Blog / Dieta

Dieta planetarna

KIDS&Co. 13 czerwca 2024 4 minuty czytania
Dieta planetarna

Dieta planetarna, znana również jako dieta Planetary Health, to sposób odżywiania, który został zaproponowany w celu jednoczesnego promowania zdrowia i ochrony środowiska. Jej główne zasady zostały opracowane przez naukowców z EAT-Lancet Commission i opublikowane w raporcie w 2019 roku. Dieta planetarna jest odpowiedzią na rosnące wyzwania związane z globalnym ociepleniem, degradacją środowiska, utratą bioróżnorodności oraz wzrastającą liczbą chorób dietozależnych.

Czy założenia diety planetarnej wpisują się w wytyczne dotyczące żywienia małych dzieci i czy jej zastosowanie w żywieniu w żłobu i przedszkolu jest możliwe?

Kluczowe założenia diety planetarnej są związane z:

1. Redukcją spożycia mięsa i produktów odzwierzęcych.

Dieta planetarna zakłada znaczące ograniczenie spożycia mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, oraz innych produktów odzwierzęcych. Poza wysokim wskaźnikiem produkcji gazów cieplarnianych, dieta bogata w mięso i szczególnie jego przetwory (wędliny, kiełbasy, parówki) przyczynia się do namiaru spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych. Zamiast tego, promuje się spożywanie roślinnych źródeł białka, takich jak rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.  W diecie dzieci warto zastosować metodę małych kroków, czyli stopniowe zwiększanie w daniach soczewicy, ciecierzycy na rzecz zmniejszania dodatku mięsa.

Oferować w ramach śniadań pasty warzywne, pasty z jaj od kur z wolnego wybiegu czy jako dodatek napoje roślinne. Pomimo wymagań zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. możliwe jest takie ułożenie jadłospisu dekadowego, aby pokryć zapotrzebowanie na białko przy jednoczesnym nieprzekroczeniu norm na nasycone kwasy tłuszczowe.

2. Zwiększenie spożycia warzyw, owoców, orzechów i nasion.

W diecie planetarnej podstawę stanowią warzywa, owoce, orzechy i nasiona. Te produkty są bogate w niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały, które są kluczowe dla zdrowia dzieci. Ich produkcja jest również mniej obciążająca dla środowiska w porównaniu do produkcji mięsa i innych produktów odzwierzęcych. Dlatego w każdym posiłku oferowanym w placówce powinno znaleźć się warzywo lub owoc – koncertując się na sezonowości i korzystając z lokalnych producentów.

3. Włączenie do diety pełnoziarnistych produktów zbożowych.

Produkty pełnoziarniste, takie jak pełnoziarnisty chleb i makaron, owsianka czy quinoa, są zalecane jako podstawowe źródło energii. Są one bogate w błonnik, witaminy z grupy B i składniki mineralne. W placówce, w ramach każdego posiłku zasadniczego (śniadanie, obiad), dzieci otrzymują różnorodne produkty z tej grupy. Szczególnie ważne jest zachowanie urozmaicenia i dążenie do zwiększonego udziału produktów z pełnego przemiału.

4. Ograniczenie spożycia cukru i przetworzonych produktów spożywczych.

Dieta planetarna kładzie nacisk na ograniczenie spożycia cukru i wysoko przetworzonych produktów spożywczych, które są bogate w tłuszcze nasycone, cukry i sól.

Spożywanie takich produktów przyczynia się do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca i innych problemów zdrowotnych.

Dlatego uczmy nasze dzieci od najmłodszych lat zasad:

  • „Im krótsza droga z sadu do brzuszka, tym lepiej”,
  • „Warzywa i owoce częściej gryziemy – nie pijemy”,
  • Woda – najlepiej smakuje z moje butelki, kubka – niż kupiona w kolejnej plastikowej butelce”.

Cukier w posiłkach przygotowywanych w ramach żywienia zbiorowego jest ograniczony do bezwzględnego minimum, sól nie przekracza norm. W ramach promocji wody, dzieci powinny mieć nieograniczony dostęp do wody, a wychowawcy zachęcać do jej picia.

W kontekście środowiskowym dieta planetarna odgrywa kluczową rolę w redukcji wpływu produkcji żywności na środowisko.

Przemysł mięsny odpowiada za dużą część emisji gazów cieplarnianych, wylesianie oraz zużycie wody i ziemi. Zmniejszenie spożycia mięsa i produktów odzwierzęcych może znacząco obniżyć emisję gazów cieplarnianych, zmniejszyć presję na zasoby wodne i ziemię oraz ograniczyć degradację ekosystemów.

Wprowadzenie diety planetarnej wiąże się jednak z pewnymi wyzwaniami. Zmiana nawyków żywieniowych jest trudna i wymaga czasu oraz edukacji. Kluczowe jest, aby od najmłodszych lat uczyć dzieci o korzyściach zdrowotnych i środowiskowych płynących z diety planetarnej. Edukacja na temat zdrowego odżywiania i zrównoważonego rolnictwa powinna być częścią programów edukacyjnych od najmłodszych lat.

Spotkajmy się!

Zapraszamy na indywidualne spotkanie z dyrektorką. To okazja do poznania naszej oferty dydaktycznej, zadania nurtujących pytań oraz obejrzenia przedszkola. Możesz dokonać rezerwacji jednej wizyty w danym dniu.

Newsletter

Chcę otrzymywać porady ekspertów oraz informacje
o najważniejszych wydarzeniach w KIDS&Co.

    Administratorem danych osobowych jest Centrum Rozwoju Dziecka sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (00-867), ul. Chłodna 51. Twoje dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych. Masz w szczególności prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich usunięcia, wycofania zgody na przetwarzanie danych. Szczegóły dotyczące przetwarzania danych osobowych i przysługujących Ci praw znajdują się w Polityce prywatności.

    Social media

    Obserwuj nas!

    Śledź nasze social media, aby zawsze być na bieżąco!

    Kontakt

    Zadzwoń do nas

    Masz pytania? Jesteśmy tutaj po to, aby Ci pomóc. Skontaktuj się, korzystając z numeru telefonu lub przez WhatsApp.

    Zadzwoń +48 534 000 125 Napisz WhatsApp

    Dni Otwarte

    Zapisz się na Dzień Otwarty!

    Przekonajcie się, jak nasza placówka może stać się drugim domem Waszego dziecka!

    Zapisz się

    Zapisy

    Zapisz swoje dziecko do KIDS&Co.

    Chcesz zapisać dziecko do żłobka, przedszkola lub zerówki?

    Wypełnij formularz