Zadzwoń do nas! +48 534 000 125
Aktualności / Blog / Dieta

Czy za próchnicę w wieku dziecięcym odpowiadają tylko słodycze?

KIDS&Co. 11 września 2024 4 minuty czytania
Czy za próchnicę w wieku dziecięcym odpowiadają tylko słodycze?

Próchnica zębów mlecznych i stałych u dzieci oraz młodzieży jest powszechnym problemem na całym świecie, a Polska, jak wynika z prowadzonych badań epidemiologicznych, należy do krajów o jej wysokiej zapadalności i intensywności.

Szczególnie niepokojący jest fakt, że choroba próchnicowa pojawia się już w najwcześniejszym okresie życia i dotyczy najmłodszych dzieci w wieku żłobkowym i przedszkolnym. W 2012-2015 według danych Ministerstwa Zdrowia co drugi trzylatek w Polsce miał próchnicę. Wśród 6-latków zepsute zęby miało nawet 85% dzieci. Rok 2022 wskazuje, iż już ponad 50 proc. dzieci w wieku 3 lat ma zęby dotknięte ubytkami próchnicowymi. Próchnica zębów jest najbardziej rozpowszechnią chorobą narządu żucia w tym wieku.

Czy jako rodzice możemy mieć wpływ na minimalizowanie występowania próchnicy u naszych dzieci?

Dom. Wczesne dzieciństwo, okres niemowlęcy i pierwsze posiłki to etap profilaktyki pierwotnej. Rodzice pierwsze wskazówki powinni uzyskać od pediatry w zakresie higieny jamy ustnej noworodka, diety dziecka (mleko mamy lub modyfikowane do 6 mc, bez konieczności oferowania dziecku pomiędzy karmieniami dodatkowych napojów), odpowiednie rozszerzanie diety po 17 tygodniu życia dziecka nie później niż 26 tygodniu jego życia.

Czynnikami niezbędnymi do zainicjowania procesu próchniczego są: bakterie próchnico-twórcze, obecność fermentujących węglowodanów, podatność tkanek zęba na tę chorobę oraz czas ich działania. Z tego powodu sposób odżywiania i higiena jamy ustnej są integralnymi czynnikami warunkującymi zdrowie jamy ustnej. Za próchnico-twórcze czynniki uważa się węglowodany, w szczególności sacharozę. Sacharoza jest dwucukrem, powszechnie znaną jako cukier (biały, trzcinowy, brązowy). Dzieci, które regularnie i często piją z butelki lub z kubków-niekapków płyny bogate w węglowodany proste (na przykład słodkie herbatki, soki, słodkie serki, słodkie jogurty, kaszki – tubki) mogą być bardziej narażone na próchnicę, w tym próchnicę kwitnącą (butelkową).  Produkty kleiste, lepkie zawierające cukier prosty łatwiej osadzają się na zębach, zapoczątkowując w ten sposób rozwój próchnicy. Im dłużej tego rodzaju pokarmy zalegają na zębach mlecznych, tym gorzej.

W diecie dzieci (dorosłych również) zależy nam na minimalizowaniu udziału produktów zawierających duże ilości sacharozy, w tym:

  • ograniczenie cukru dodanego (podczas wytwarzania potraw),
  • wyłączeniu z diety napojów słodzonych,
  • uważne włączanie, jako część zbilansowanego posiłku, soków 100%,
  • oraz ograniczenia przekąsek w ogóle a w szczególności zawierających duże ilości cukru.

Placówka – standardy żywienia

Jako rodzice dzieci uczęszczających do żłobka i przedszkola, powinniśmy mieć świadomość jakości oferowanego żywienia w placówce. W Polsce standardy te definiują m. im.: takie instytucje jak: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Ministerstwo Zdrowia (Rozporządzenie Ministra Zdrowia 26 lipca 2016r), Ustawa z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3. Do podstawowych wymagań związanych z wyżywieniem jest zapewnienie dzieciom wyżywienia zgodnego z Normami (Normy dla populacji Polski 2020 i ich zastosowanie) dla płci i wieku. To właśnie normy żywienia określają zawartość składników mineralnych (również tych niezbędnych do właściwej mineralizacji szkliwa), ilości białka, tłuszczów i węglowodanów.

5 kroków dla zdrowia zębów

  1. „Myję ząbki, bo wiem dobrze o tym…”
  2. Piję wodę pomiędzy posiłkami.
  3. Jem regularne posiłki, włączam warzywa i owoce do moich posiłków – odważnie gryzę.
  4. Z uśmiechem chodzę na kontrolę do stomatologa i wiem, że to jest profilaktyka.
  5. Uczę się czytać etykiety produktów, by zmniejszać ilość cukry prostego w moich posiłkach.

Źródła pomocnicze do opracowania wpisu:

  • Dane epidemiologiczne z programu Monitorowanie stanu zdrowia jamy ustnej populacji polskiej z lat 2012 i 2015
  • https://www.termedia.pl/mz/Klopoty-z-prochnica-wsrod-dzieci,46212.html, za: Wielkopolska Izba Lekarska 3/2022
  • Nowa Stomatologia 2015; 20(4): 142-148   DOI: 10.5604/14266911.1188965 Ewa Chorzewska, Urszula Wasilczuk, Grażyna Marczuk-Kolada, *Marta Obidzińska,  Elżbieta Łuczaj-Cepowicz, Anna Kuźmiuk Wpływ nawyków żywieniowych  i wykształcenia rodziców na intensywność próchnicy u dzieci w wieku przedszkolnym.

Spotkajmy się!

Zapraszamy na indywidualne spotkanie z dyrektorką. To okazja do poznania naszej oferty dydaktycznej, zadania nurtujących pytań oraz obejrzenia przedszkola. Możesz dokonać rezerwacji jednej wizyty w danym dniu.

Newsletter

Chcę otrzymywać porady ekspertów oraz informacje
o najważniejszych wydarzeniach w KIDS&Co.

    Administratorem danych osobowych jest Centrum Rozwoju Dziecka sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (00-867), ul. Chłodna 51. Twoje dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych. Masz w szczególności prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich usunięcia, wycofania zgody na przetwarzanie danych. Szczegóły dotyczące przetwarzania danych osobowych i przysługujących Ci praw znajdują się w Polityce prywatności.

    Social media

    Obserwuj nas!

    Śledź nasze social media, aby zawsze być na bieżąco!

    Kontakt

    Zadzwoń do nas

    Masz pytania? Jesteśmy tutaj po to, aby Ci pomóc. Skontaktuj się, korzystając z numeru telefonu lub przez WhatsApp.

    Zadzwoń +48 534 000 125 Napisz WhatsApp

    Dni Otwarte

    Zapisz się na Dzień Otwarty!

    Przekonajcie się, jak nasza placówka może stać się drugim domem Waszego dziecka!

    Zapisz się

    Zapisy

    Zapisz swoje dziecko do KIDS&Co.

    Chcesz zapisać dziecko do żłobka, przedszkola lub zerówki?

    Wypełnij formularz